Дисперсні системи реферат

Класифікації дисперсних систем.
Класифікації дисперсних систем. За ступенем роздробленості (дисперсності) системи діляться на наступні класи: грубодисперсні, розмір часток у яких більше 10-5 м; тонкодисперсні (мікрогетерогенні) з розміром частинок від 10-5 до 10-7 м; колоїдно-дисперсні (ультрамікро-гетерогенні) з частками розміром від 10-7 до 10-9м. Якщо фіксувати увагу на двох основних компонентах дисперсних систем, то одному з них слід приписати роль дисперсійного середовища, а іншому - роль дисперсної фази. У цьому випадку всі дисперсні системи можна класифікувати за агрегатним станам фаз. Ця класифікація була запропонована Оствальдом і широко використовується до теперішнього часу. Недоліком класифікації слід вважати неможливість віднесення дисперсних систем, приготованих з твердою або рідкою дисперсною фазою, до якого-небудь класу, якщо розмір часток становить кілька нанометрів. Приклад такої класифікації наведено в табл.

1. Академік П.А. Ребиндер запропонував більш досконалу класифікацію дисперсних систем по агрегатних станів фаз. Він розділив всі дисперсні системи на два класи: вільнодисперсні системи та суцільні (або Связнодісперсние) системи (табл. 2 і 3). У вільнодисперсні системах дисперсна фаза не утворює суцільних жорстких структур (сіток, ферм або каркасів). Ці системи називають золями. У суцільних (связнодісперсних) системах частинки дисперсної фази утворюють жорсткі просторові структури (сітки, каркаси, ферми).

Такі системи чинять опір деформації зсуву. Їх називають гелями. Дисперсная система за класифікацією Ребиндера позначається дробом, в якій дисперсна фаза ставиться в чисельнику, а дисперсійна середу - в знаменнику. Наприклад: Т1/Ж2. Індекс 1 позначає дисперсну фазу, а індекс 2 - дисперсійне середовище. Колоїдна хімія вивчає властивості як тонко-, так і грубодисперсних систем; як вільно-, так і связнодісперсних систем. Включення в одну науку такої великої кількості різноманітних систем, різних як за природою фаз, так і за розмірами частинок і агрегатному стану фаз, засноване на тому, що всі вони мають загальні властивості - гетерогенністю і принциповою термодинамічної нестійкістю. Центральне місце в колоїдної хімії займають ультрамікрогетерогенние системи з вільними частинками.

Це - так звані, колоїдні системи. Класифікація дисперсних систем за агрегатним станам фаз.

Вам может понравиться: